KARACADAĞ PİRİNCİ

Referans:

13,99 ₺
KDV dahil

İçerik: Pirinç (Hiçbir katkı maddesi içermez)

Alerjen Uyarısı: Pirinç

Ürün Kodu: KRCDĞP

Stok Durumu: Stokta Var.

Üretici Bilgisi: GURME PAZARI

Ürün Gramajı Seçiniz
Adet

 

Güvenli Alışveriş

 

Ücretsiz Kargo (275 TL ve Üzeri)

 

7/24 Müşteri Hizmetleri

Diyarbakır – Karacadağ yöresine ait yerli tohumdan, geleneksel tarım şartlarında ilaçsız olarak yetişen, vitamin ve mineral kaynağı, düşük nişasta içeriği nedeni ile sağlık dostu Karacadağ pirincimiz.

Sönmüş bir volkan olan Karacadağ'ın bazalt toprak yapısı ve doğal kaynak suları ile sulanması, Karacadağ pirincini diğer pirinçlerden ayırır.

Kültür çeltikleri 15 derece üzerindeki sıcaklığa sahip sulama suyu ile yetiştirilir. Karacadağ çeltiği ise kış mevsiminde yağan karların erimesiyle 5-10 derece arasında akan serin kar sularıyla yetiştirilmektedir. Karacadağ pirincinin yetiştirildiği topraklarda bol miktarda mineral bulunması ve yetiştirilme şekli ile Karacadağ pirinci diğer çeltik çeşitlerinden farklılık göstermektedir.

Karacadağ çeltiğinin dış görünüm yönünden en dikkat çekici yönü ise bu çeltiğin saman sarısı ile açık kahve tonlarında olmasıdır. Karacadağ pirinci görünüm olarak, kalitesiz pirinçlerle karıştırılamayan tek pirinç çeşididir.

Özellikle protein, vitamin ve enzim yönünden Karacadağ pirinci diğer pirinçlere göre daha zengindir. Tane bünyesinde yüksek protein ve düşük nişasta bulunması, bu pirinci lezzetli kılmaktadır. Bu çeltik pişme esnasında içerdiği uçucu yağ asitleri nedeniyle de aromatik özellik taşımaktadır. Piyasada satılan ıslah çeşitleri pişme sonrasında kokusuz ya da pirince özgü samanımsı bir kokuya sahipken, Karacadağ pirinci nane, kekik karışımı kendine özgü hoş bir kokuya sahiptir.

Pirinç fabrikalarda işlenirken bir dizi işlemden geçirilir. Fabrikalarda işlenen çeltiklerde kavuz denilen, üstünü saran kabukları çıkarılır. Kavuzları çıkarıldıktan sonra mat ve koyu renkte olan pirinç, makinelerde cilalanarak parlatılıp, Beyaz renkli pirinç tanelerine dönüştürülür. Tanelerin görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan parlatma işlemi, aslında ürünün besleyici değerinin büyük ölçüde yitirilmesine neden olur. Çünkü bu işlem sırasında tanelerin yüzeyini çevreleyen protein, yağ, B1 ve B2 vitamini, demir ve kalsiyum'ca zengin dış katman kaybolur. Geriye yalnızca nişastaca zengin bir ürün kalır. Tamamı nişasta olan, bu şekilde satılan pirinçlerin hiçbir besleyici tarafı yoktur. Nişasta vücutta şekere dönüşür. Bu nedenle pirinç vücuttan en hızlı yağa dönüşen ürünlerin başında gelmektedir.

Karacadağ pirincinde bu işlemler yapılmaz. Karacadağ Pirinci, Diyarbakır / Karacadağ yöresine ait yerel tür olan bu pirinç, geleneksel tarım usulleriyle ve doğal kaynak suları ile yetiştirilir.

Beyazlatma işlemi uygulanmamıştır. Üretim, Paketleme, Sevkiyat ve Depolama süreçlerinin hiç birinde; ilaçlama, ışınlama ve benzeri herhangi bir endüstriyel işleme maruz bırakılmamıştır. Herhangi bir kimyasal kalıntının olmadığı laboratuvar analizleri mevcuttur. Organik olarak üretildiği halde, organik belgelendirilmesi yapılmadığı için doğal ürün olarak tanımlanmaktadır. 

Karacadağ eteklerinde doğal kaynak suyu ile yetiştirilen rengi, aroması ve lezzetiyle damak tadına hitap eden Karacadağ pirincinin tescillenmesi, Coğrafi işaret çalışmaları devam etmektedir.

*Lütfen, tüm bakliyat ürünlerinde olduğu gibi, doğrudan güneş almayan, rutubetsiz serin bir yerde, mümkünse bez torbada veya cam kaplarda ağzı kapalı olarak muhafaza ediniz.

 

 

Pirinç, Dünya’da mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8.000 yıldır Çin’de yenildiği arkeolojik kayıtlardan bilinmektedir. Bilinen Pirinç tarımı Dünya’da ilk olarak İ.Ö 3.000'ler de Hindistan'da başlamış, daha sonra Batı'ya doğru yayılmıştır. Avrupa'ya gelişi ortaçağa rastlar. Türkiye'ye ise 500 yıl önce güneyden girdiği sanılmaktadır. Özellikle Güneydoğu Asya’da en yaygın gıda maddesidir. 7.000 civarında çeşidi vardır. Bol yağış alan tropik altı iklimlerde, sulak alanlarda yetiştirilir. Pirinç tarlaları uzaktan bataklığı andırır. Sıtmaya sebep olduğundan yetiştirilmesi bazı şartlara bağlanmıştır. Taze iken az su çeker, kurudukça su daha fazla çeker. Kabukları bol vitaminlidir. Kabuğu çıkarılmamış pirince çeltik denir. Su içinde yetiştirilen tek tahıl bitkisidir. Diğer tahıl bitkileri su içinde uzun süre yaşayamayıp canlılığını yitirdiği halde, pirinç suda erimiş oksijeni kullanarak gelişir.

Türkiye'de en çok pilav, çorba, dolma ve sütlü tatlı hazırlamasında kullanılır. Pirinç ayrıca öğütülerek Un ve nişastaya dönüştürülür. Glütenden yoksun olduğu için Ekmek yapımına uygun olmayan pirinç unu daha çok dondurma ve pasta sanayisinde aranan bir üründür.

200 Öğeler

aynı kategoride bulunan diğer 8 ürün: